„Tanítsd meg gyermekedet az állatok tiszteletére, ezzel tehetsz legtöbbet az állatkínzás ellen.”

Az Állatok Világnapjának gondolata először Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül vetődött fel, s Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet védőszentjének tiszteletére október 4.-én tartják. Assisi Szent Ferenc tanítása az: forduljunk szeretettel és tisztelettel minden felé, ami körülvesz bennünket. Ez nem csak embertársainkra, hanem az állatvilágra is igaz, hiszen:
„Testvéreink ők, s ugyanabban a műhelyben készültek, mint az ember…”
Márai Sándor
Ezt a fontos eszmét iskolánk, a Kazinczy Ferenc Általános Iskola teljességgel magáénak érzi, ezt közvetítjük tanítványaink felé, a mindennapokban is. Számos tanulmány készült arról, milyen pozitív hatással bírnak az állatok a gyerekek fejlődésére, személyiségük alakulására. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azonban, hogy az állattartás mindig kétoldalú. Ezért meg kell tanítanunk gyermekeinket arra is, hogyan válhatnak gondos, felelős állattartóvá.
Ez a gondolat vezérelt bennünket, mikor az idei Állatok Világnapjára készültünk. A programot megelőző héten adománygyűjtésbe kezdtünk a Noé Állatotthon Alapítvány részére. Itt is szeretnénk megköszönni a Szülőknek, hogy támogatták a célunkat. Rengeteg kutyatáp, madár-és rágcsálóeleség, fertőtlenítő és tisztítószer gyűlt össze napokon belül. Jó volt látni, ahogy a gyerekek átérezték a gyűjtés jelentőségét, aktív részeseiként megélhették az önzetlen adományozás jóleső érzését.  Október 5.-én ellátogatott hozzánk Schneider Kinga, a Noé szóvivője. Az állatotthon 1992 óta végzi segítő, mentő tevékenységét. Jelenleg körülbelül 1200 állatnak nyújt biztos menedéket. Kinga bemutatta a gyerekeknek a Noét, ahol nem csak kutyák és macskák, hanem házi-és vadállatok is biztonságban élhetnek. A kutyák és macskák esetében természetesen a megfelelő gazda megtalálása, az örökbefogás a cél, míg a házi és vadállatok végleges otthonra találnak a Noén. Beszélgetett a gyerekekkel az állatok szükségleteiről, helyes tartásáról, a felelős állattartásról. Felvázolta azokat a lényeges pontokat, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy azt mondhassuk, „jó gazdik” vagyunk. A gyerekeknek nagyon sok értékes gondolata és meglátása volt a témával kapcsolatban, s az előadás zárásaként boldogan simogatták meg Bongyort, Kinga kutyáját, – aki a nap sztárja volt.
E nap célja az volt, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét a felelős háziállattartásra, a vadállatok védelmére. A legfőbb üzenet pedig az, hogy éljünk harmóniában a velünk élő állatokkal, a bennünket körülvevő természettel, az év 365 napján.
Bai Katalin

„Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.” 
                         
  Gandhi

5.-Allatok-vilagnapja2