Konyhakaland

Konyhakaland: legyen játék a közös főzés!
Iskolánk pályázott, és bekerült az EIT FOOD által támogatott nemzetközi, négy ország
(hazánk, Spanyolország, Bulgária, Lengyelország) részvételével zajló programba. Büszkék
vagyunk tanulóinkra és családjaikra, ugyanis 93 diák – szülő páros (186 fő) nevezett be ebbe az élményekkel teli, nagyszerű projektbe. Célunk, hogy a családok nemcsak egészséges, hanem fenntartható ételek készítésével közelebb kerüljenek a tudatos táplálkozás mindennapi kialakításához. Rávilágítunk arra, hogy a növényi alapú ételek fogyasztása sokkal kisebb ökológiai lábnyomot hagy bolygónkon, mint a húsfogyasztás. A gyerekek rendhagyó tanórák keretében egy fenntartható mozgóbüfé kihívásban étlapot készítenek, ahol helyi és szezonális alapanyagokból készült ételeket kínálnak. A több hetes, komoly kérdőíves munka mellett a legnagyobb élmény a résztvevő családoknak az online főzések sora, amelyeken profi séf instrukciói alapján készítik el a finomabbnál finomabb ételeket. Az otthoni, együtt – főzés öröme, a csapatban munkálkodás és a téma komolysága megfogott minden résztvevőt.
Koordinátor pedagógusként jó volt látni, hogy apuka, anyuka, nagytestvér, kistestvér, sok
helyen barátok, de volt otthon, ahol még a Mikulás is együtt főzött a diákokkal. Igazán
felemelő hallgatni a szereplőktől a sok pozitív visszajelzést, s látni az elkészült ételek
gyönyörű tálalásait. A programban három kísérleti csapatunk van a 3-4., az 5-6. és a 7-8.
évfolyamból, s van egy vegyes kontroll csoportunk is, akik nem főznek, csak kérdőívek
kitöltésével segítik munkánkat. A csapatok az első körös főzésen vannak túl, ahol sütőtök
krémlevest és szezonális gyümölcsökkel készült crumble–t alkottak. Nagyon ízletes lett
minden, és örömmel fogyasztották a családok vacsorára saját műveiket. Sokan ekkor szerették meg, az addig nem kedvelt sütőtököt. A projekt további folytatásáról, a következő főzési alkalmakról és az eredményekről a későbbiekben még beszámolunk.

konyhakaland1

kép 1 / 27